Η σισιλιάνικη γοητεία της Μεσογείου


Η Σικελία είναι το νησί της Μεσογείου, που στην αγκαλιά του υποδέχεται από τη μια τους απλούς κοινούς θνητούς που γοητεύτηκαν από το σαγηνευτικό της ύφος, μέχρι και τους εραστές της καλής ζωής, που ξέρουν να διαλέγουν το καλύτερο! Εδώ έχουν μείνει και… ριζώσει καλλιτέχνες, φιλόσοφοι, αριστοκράτες, μαφιόζοι, γκάνγκστερ, σταρς του διεθνούς τζετ σετ, οι μεγαλύτεροι σχεδιαστές μόδας.

Όπως ο Ντομένικο Ντόλτσε και ο Στέφανο Γκαμπάνα που μάλιστα έχουν εμπνευστεί την ανοιξιάτικη συλλογή τους. Όπως και οι ίδιοι ισχυρίζονται: «Η Σικελία είναι η αφετηρία μας, εκεί βρίσκονται οι ρίζες και το DNA μας».

Η Σικελία μπορεί να ικανοποιήσει μάλλον και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη, αφού σε ολόκληρη την έκτασή της, θα βρει κανείς κατάφυτες εκτάσεις μαζί με αγέρωχους βράχους, γαλαζοπράσινους κόλπους και γραφικά ψαροχώρια, ιστορικούς δωρικούς ναούς από την παλιά Ελλάδα, ιστορίες για αριστοκράτες και μαφιόζους, παλάτια σε μπαρόκ ύφος γεμάτα θησαυρούς τέχνης, καθεδρικούς επιβλητικούς ναούς, ανθισμένα χωριά και πετρόχτιστα μονοπάτια, γαστρονομικές λιχουδιές όπως τα πολύχρωμα marzapane, τα αμυγδαλωτά σε σχήματα φρούτων, οίνους που ευφραίνουν κάθε… καρδίαν και άλλα πολλά.

Ο τόπος αυτός έχει την προσωπική του σφραγίδα μετά από την επιρροή τόσων πολιτισμών όπως των Ελλήνων, των Ρωμαίων, των Αράβων και των Βουρβώνων. Αν και ο χρόνος δείχνει να έχει σταματήσει στη σωστή εποχή… με το πέρασμα των αιώνων όλα αυτά δημιούργησαν ένα απαράμιλλο χαρακτήρα και μαζί με την μεσογειακή ομορφιά του τοπίου, το νησί έγινε ένα εξωτικό κράμα, κι οι κάτοικοί του ένας μικτός λαός παθιασμένος με την κληρονομιά του. Σύμφωνα δε, με τον συγγραφέα Τζεσουάλντο Μπουφαλίνο «το κληρονομικό δικαίωμα ενός Σικελού, είναι η πεποίθησή του ότι στέκεται στο κέντρο του κόσμου».

Όλα αυτά παρατάσσονται σαν θεατρικό ή ακόμα καλύτερα, σαν ένα κινηματογραφικό σκηνικό κάποιου διάσημου Ιταλού σκηνοθέτη, όπου από ώρα σε ώρα θα ξεκινήσει το γύρισμα!

Ας απολαύσουμε μερικές φωτογραφίες που αποτυπώνουν την αλήθεια των όσων περιγράφουμε, γιατί τα λόγια πολλές φορές γίνονται υπερβολικά μπροστά στη δύναμη της εικόνας…

 

Previous Τοπία από την Ασία που κόβουν την ανάσα…
Next Όταν η λάβα «συναντά» τον ωκεανό!