Η Lufthansa αποφεύγει την πτώχευση & η Ryanair καταθέτει αγωγή


Η Lufthansa με πλειοψηφία 98,4% πήρε το πράσινο φως στο πακέτο κρατικής βοήθειας ύψους 8,7 δις ευρώ όπως και στην απόκτηση του 20% τη εταιρείας από το γερμανικό δημόσιο έναντι του ποσού των 300 εκατομμυρίων ευρώ. Ως την Τετάρτη το μέλλον της Lufthansa ήταν αβέβαιο, καθώς η εταιρεία είχε προσφύγει σε κρατική οικονομική υποστήριξη.

Ryanair: Νέα έκτακτη προσφορά σε προορισμούς εξωτερικού & εσωτερικού από 19,99 ευρώ!

Μια απόρριψη όμως της κρατικής βοήθειας θα οδηγούσε την εταιρεία στην πτώχευση. «Δεν έχουμε πλέον λεφτά», κατέστησε σαφές στην ομιλία του στη ΓΣ ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Lufthansa Κάρλ-Λούντβιγκ Κλάι.

Η Lufthansa μειώνει το προσωπικό και τους μισθούς

Αιτιολογώντας στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung την ψήφο του υπέρ της συμφωνίας για κρατική στήριξη ο κ. Τίλε δηλώνει πως κατ’ αυτό τον τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα στο ΔΣ της Lufthansa να διαπραγματευτεί με τα συνδικάτα «την αναγκαία αναδιάρθρωση» της επιχείρησης. Αυτές οι συνομιλίες διεξάγονται ήδη. Τα σωματεία των πιλότων και των αεροσυνοδών είχαν από μόνα τους προτείνει τη μείωση του δαπανών προσωπικού κατά 1,5 δις ευρώ.

lufthansa αεροπλάνο

Γεγονός που επιβεβαιώθηκε ύστερα από ανακοίνωση της Lufthansa και του σωματείου των αεροσυνοδών Ufo, όπου συμφωνήθηκε η μείωση των μισθών κατά 17% έως τα τέλη του 2023. Υπολογίζεται πως κατ’ αυτό τον τρόπο η εταιρεία θα εξοικονομήσει γύρω στα 500 εκ. ευρώ. Ωστόσο, όσον αφορά τις απολύσεις του προσωπικού, η διοίκηση της Lufthansa δήλωσε πως θα αποφύγει τις απολύσεις αεροσυνοδών για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ryanair προσφορά: Φύγαμε για Πράγα τον Αύγουστο!

Παρ΄όλα αυτά ο ΓΣ ο Κάρστεν Σπορ χωρίς όμως να μπει σε λεπτομέρειες ανέφερε πως. «σε μια ΄νέα κανονικότητα΄ θα φτάσουμε μάλλον σε τρία χρόνια, με εκατό αεροπλάνα λιγότερα και με μια αισθητά πιο λιτή δομή» που θα συνδέεται με «επίπονα μέτρα για το προσωπικό.»

Η αγωγή της Ryanair

Στο μεταξύ η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία Ryanair ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενάντια στην Κομισιόν διότι η Κομισιόν είχε ανακοινώσει την οριστική έγκρισή της για το κρατικό πακέτο στήριξης προς τη Lufthansa. Προϋπόθεση για τη συγκατάθεση ήταν μια σειρά από όρους για την εταιρεία, όπως η μεταφορά πτήσεων σε ανταγωνιστές της στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Μονάχου και η μη καταβολή μερισμάτων στους μετόχους.

ryanair αεροπλάνο

Σύμφωνα με την ιρλανδική εταιρεία, οι επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 δεν συνιστούν δικαιολογία για να αγνοηθεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ανταγωνισμού. Ήδη η Ryanair έχει καταθέσει αγωγές ενάντια στην Κομισιόν που αφορούν κρατικές βοήθειες προς τη γαλλική Air France και τη σκανδιναβική SAS, ενώ προετοιμάζει προσφυγή και για την κρατική βοήθεια που δέχθηκε η φινλανδική Finair.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

The post Η Lufthansa αποφεύγει την πτώχευση & η Ryanair καταθέτει αγωγή appeared first on Travelstyle.

Read More

Προηγούμενο Χαλκιδική: Ένα ονειρικό ξενοδοχείο μπροστά σε παραλία με Γαλάζια Σημαία, από τον Τάσο Δούση
Επόμενο Για ποιες χώρες θα παραμείνουν κλειστά τα σύνορα της Ευρώπης;